Een Lutherse lente in Antwerpen (expo gratis)

Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 04/08/2017 - 31/10/2017
10:00 am - 5:00 pm

Location
kerk van St. Andries

Categories


Lutherse lente in Antwerpen

Tolerantie en repressie in de zestiende eeuw

[i.s.m. Museum Plantin-Moretus en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. met steun van het District Antwerpen]

Op 31 oktober 1517 publiceerde de Duitse Augustijner monnik Martin Luther (1483-1546) in Wittenberg zijn 95 stellingen tegen de aflatenhandel. Het was het startschot voor een Europese beweging, deReformatie, die de katholieke kerk definitief in twee zou scheuren – een schisma dat nog steeds bestaat. In de nasleep hiervan raakte Europa verzeild in een spiraal van geweld en bloedvergieten die meer dan een eeuw zou duren. Antwerpen speelde in het verhaal een belangrijke rol, sterker nog: hier waren de gedachten van Luther in het begin heel populair.

Nu beschikbaar: de digitale versie van de 12 tentoonstellingspanelen !

De tentoonstelling (vrij toegankelijk) laat middels 10 panelen zien hoe vanuit het Augustijnerklooster te Antwerpen (nu St. Andrieskerk) Luthers gedachten snel ingang vonden onder de bevolking en de stad in vuur en vlam zetten: Letterlijk en figuurlijk. Een Lutherse lente dus, die net als vele andere lentes, snel voorbij was. De repressie was ongekend en smoorde de nieuwe uitlopers van het christendom in de metropool in de knop.

De kerk is open maandag  tot vrijdag van 9u tot 12u met als ingang Sint-Andriesstraat en maandag tot zondag (elke dag) van 14u tot 17u met als ingang Waaistraat. Rolstoelgebruikers steeds via de Sint-Andriesstraat.

NB: Enkel in de namiddag kan ook de schatkamer van St. Andries bezocht worden, waar zich enkele bijzonder drukken bevinden die te maken hebben met Luthers invloed op Vlaanderen. Als u dit dus ook wilt zien (ze horen bij de tentootstelling) moet u in de namiddag komen. Hier kunt u alvast virtueel door Luthers ‘brief aan de christenen in Holland, Brabant en Vlaanderen’ bladeren. Voor een indruk van hoe de buurt er toen uit zag, klik hier. De officiële aankondiging: hier

Luthers boekje vertaald en gedrukt in Antwerpen 1521 (Bibliotheek U-Gent)

 

 

4 thoughts on “Een Lutherse lente in Antwerpen (expo gratis)”

 1. DE openingsuren zijn dusdanig dat het ingewikkeld is om dit te combineren met andere activiteiten in Antwerpen. Een sluiting over de middag is niet meer van deze tijd

  1. Alle begrip, maar misschien toch goed om te signaleren dat de St. Andries geen museum is, maar een kerk. Die wordt opengehouden door vrijwilligers die in toerbeurt een dagdeel voor hun rekening nemen… Respect en dank.

 2. Vraagje, kan men ook voor of na de mis op zondag deze werken bezichtigen?
  Zou graag willen komen met een bejaarde vriendin (92) met rolator. Kan dit?

  Alvast bedankt, groetjes
  Bianca

  1. Vanaf 9u30u kan men op zondag in de kerk terecht, best via de ingang Sint-Andriesstraat (dit in verband met rolator). De misviering start om 10u30. Vanaf 12u30 heeft de Oekraïense gemeenschap een dienst in de kerk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.