Luther zingt in de museumnacht !

Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 05/08/2017 - 06/08/2017
9:30 pm - 12:20 pm

Location
kerk van St. Andries

Categories


Tijdens de museumnacht 5 augustus is de kerk open vanaf 19.00 en kunt u de tentoonstelling ‘Luthers lente’ vrij bezoeken.

Vanaf 21:30 wordt om het half uur de schijnwerper gericht op Luthers ballade voor zijn Antwerpse vrienden ‘Ein neues Lied wir heben an’. Het wordt toegelicht en gebracht door een adhoc koor met medewerking van Piet van Steenbergen (luit) en Aline Hopchet (blokfluit en schalmei).

Naast religieuze onrust, heeft Luther ook een grote betekenis gehad voor de muziek, met name voor de zang. Het Antwerpse Lutherlied wordt al snel gevolgd door de eerste Lutherse koralen.

Zonder Luther geen Bach.

Daarom een klein concertje tijdens de museumnacht. Na het Lutherlied enkele koralen (getoonzet door Michael Praetorius en Hans Leo Hassler). Gevarieerd uitgevoerd zoals men dat in de 16de eeuw aan Luthers tafel bijna dagelijks deed (zang, instrumenten, meerstemmig, solo). Duur: ongeveer 15-20 minuten. Om middernacht zorgt dezelfde muziekgroep (als ze er nog de adem voor heeft) voor een orgelpunt door een iets uitgebreidere versie van het bovenbeschreven concertje te brengen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.