Feestconcert: 500 jaar Luther in de Carolus Borromeus (cantates van Bach en Ceuleers)

Loading Map....

Date/Time
Date(s) - 28/10/2017
8:00 pm - 10:00 pm

Location
Carolus Borromeus kerk

Categories


Feestelijk concert met twee cantates (waaronder een wereldpremière) gebracht door het Antwerps Barokorkest & het Groot Akkoord ter herdenking van 500 jaar Luther, het orgelpunt van het Antwerpse lutherjaaronder het motto: ‘Zonder Luther geen Bach’.

  • 20u00 – 21u30: kerk van Carolus Borromeus (Antwerpen).
  • Entrée € 15,00

‘Waar goede muziek gemaakt wordt, heeft de duivel geen kans’ (Luther)

De Protestantse Cultuurkring Antwerpen (Procant vzw), wil met dit concert de enorme betekenis die Luther voor de cultuur, en m.n. voor de kerkmuziek heeft gehad, in de verf zetten. Luther vond dat het ‘Evangelie’ (= blijde tijding) het best tot z’n recht komt als het gezongen wordt. Dit leidde tot een enorme bloei van het muziekleven in de Duitse kerken en scholen, met als hoogtepunt het muzikale oeuvre van Johann Sebastian Bach. Zij gaf daarom Willem Ceuleers (1962) de opdracht een cantate te componeren om het Lutherjaar te vieren. Het werd een koraalcantate op het lied ‘Dankt, dankt nu allen God’, waarbij de drie strofen de zelfreflectie van de Kerk (die vijf eeuwen met een diepe breuk heeft geleefd) kadert. Deze cantate gaat tijdens dit concert in première. De muziek is gecomponeerd in de muzikale stijl (‘taal’) van Bach, die – gezien de blijvende interesse in diens cantates en passies – ook de mens van vandaag nog aanspreekt. Ook Bach’s cantate op het lutherlied ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ (BWV 80) staat op het programma, alsmede enkele van zijn koraalbewerkingen voor orgel.

* 28 oktober 2017, 20u, Carolus Borromeuskerk Antwerpen.
* €15 (vvk €12): info en reservatie: www.luther2017.be/concert

* Uitvoerenden: The Antwerp Baroque Orchestra & Het Groot akkoord o.l.v. Emmanuel Van Kerckhoven: www.hetantwerpsbarokorkest.be

* Duiding: Dr. Dick Wursten (causerie: ‘Zonder Luther geen Bach’)

Met steun van de VPKB-commissie REFO2017 en de kerkfabriek van St.-Carolus Borromeus.

Meer info op de website van Procant. Voor een PDF (= afbeelding met toelichting, 1 A4): klik op de afbeelding.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.